学术讲座

模式识别学术大讲堂
Advanced Lecture Series in Pattern Recognition
题    目 (TITLE):Data2Text – Automatic Text Generation from Structured Data
讲 座 人 (SPEAKER):林钦佑 研究员 (微软亚洲研究院)
主 持 人 (CHAIR): 赵军研究员
时    间 (TIME):)October 23 (Monday), 2017, 14:30
地    点 (VENUE):No.3 Conference Room (3rd floor), Intelligence Building
报告摘要(ABSTRACT):
We encounter various kinds of data in daily life, for example, weather conditions, game results, product specifications, physical examination results, stock performance, financial data, etc. How to describe, summarize and communicate these data in effective and appropriate manner become necessary. In this talk, I will introduce an automatic text generation platform Data2Text, four major challenges, a template-based solution, evaluation issues, and demonstrate how Data2Text works.
报告人简介(BIOGRAPHY):
林钦佑研究员,现任微软亚洲研究院首席研究员、研究经理和知识计算组主任。自1994年来一直从事自然语言处理、知识计算、人工智能研究。对文本摘要、语义计算、知识挖掘等有独到的见解。领导开发了世界第一的文本摘要自动评价系统ROUGE,自2004年发布,十几年来一直是学术界、工业界的自动评价标准,对自动摘要方法和系统的研究改进产生巨大的影响力。在微软研究院领导团队参加2013年美国国家标准局(NIST)主导的知识库植入(KBP)评价的实体链接(Entity Linking)评测中获得总体最佳正确率,参加2013、2014年的知识库加速器(KBA)的渐增引文推荐(CCR)评测中获得总体最佳F1。2016年在微软Build大会推出实体链接智能服务API (Entity Linking Intelligence Service), 为需要大量语义标注的工业界和学界提供高效、方便、易用的语义分析服务。在ACL、SIGIR、KDD、WWW、AAAI、IJCAI、WSDM、CIKM、COLING、EMNLP等国际核心会议上发表文章100余篇。获得美国和国际专利批准31项。曾经担任过2012年国际计算机语言学会(ACL)程序委员会主席、2011年AAAI AI & Web程序委员会主席、2016年NLPCC程序委员会主席,多次ACL、COLING、EMNLP等会议的领域主席、国际期刊Transactions of Association for Computational Linguistics, Computational Linguistics编委等。目前担任哈工大-微软联合实验室共同主任、曾任香港科技大学-微软联合实验室共同主任。